Du er her: Planlægning

Planlægning af turen

Når man opholder sig i naturen, er man nødt til at gøre mange ting på andre måder, end man er vant til hjemmefra. Ting som de trygger rammer ens hjem giver nemme løsninger på kan i naturen være direkte problematiske at gennemføre
– Såsom at få sin nattesøvn lave mad, måske endda ligefrem varm mad, at holde varmen samt sørge for ens personlige hygiejne.

Det er disse ting der afgør om man lever i naturen eller overlever i naturen, forskellen på leve og overleve er i denne sammenhæng at hvis man lever i naturen har man det godt med, og kan fint klare sig som man kan hjemme, dog noget mere primitivt, men uden de store problemer.

Hvis det er en kamp for at holde varmen, holde sig tør eller bare at få noget at spise bliver det hurtigt en kamp for at overleve og ens naturoplevelser vil være meget farvet af at man ikke har haft de optimale rammer for turen.

Alt dette har jeg gang på gang set når folk kaster sig over ture ud i vildmarken på skæve tider af året. I sommermånederne kan man som regel klare sig uden de store problemer med vejret næsten uanset hvad, men planlægger man en tur i en af yderperioderne (tidligt forår / sent efterår) eller måske ligefrem en regulær vintertur kan det give alvorlige problemer ikke at planlægge turen ordentligt fra starten og have sit udstyr helt i orden og især hvordan det bruges korrekt.
Folk der skal bo i telt en uge på vintertur opdager at det ikke er optimalt at stå i en skov langt væk fra alting og have glemt stængerne til teltet, dog havde vi andre heldigvis ekstra plads så det ikke blev et alvorligt problem da det begyndte at sne. Men det kunne være gået temmelig galt hvis de havde været alene af sted.

Jeg vil her gøre rede for nogen af de ting man skal sørge for er i orden for at få en god tur og nogle gode naturoplevelser, uden alle de problemer som man har mulighed for at undgå ved at sørge for en ordentlig planlægning af turen.

Når jeg er på tur foretrækker jeg at leve i naturen frem for at skulle overleve.

Planlægning
For at dette kan lade sig gøre er grundig planlægning nødvendig, og meget praktisk uanset om det er en kort tur i en lille nærliggende skov, eller den store tur i flere uger til et af vores dejlige nabolande i Norden, eller måske ligefrem i en anden del af verdenen.

Denne planlægning bør starte med at finde ud af hvad man skal lave af aktiviteter samt hvilke muligheder der er for overnatning og madlavning, som så absolut er to af de mest vitale ting når man skal klare sig i naturen. Nattesøvn og mad kan man ikke klare sig ret lang tid uden hvis man samtidig skal yde en masse ved fysisk aktivitet såsom vandring, cykling, sejlads i kano eller lignende aktiviteter.

Min planlægning plejer at starte med et par meget simple spørgsmål for at finde ud af behovet for udstyr, transport og forplejning.
1. Hvem?
2. Hvad?
3. Hvor?

Når disse tre ting er afklaret kan man sådan set købe ind, pakke og drage af sted hvis man ellers ved hvordan man skal gebærde sig.

Hvem: Det giver lidt sig selv, eftersom det er hvem der deltager på turen, hvilke forudsætninger de har for at tage med på en tur i naturen, om det så er en hyggetur, eller en mere ekstrem overlevelsestur hvor man skal sove i bivuak og have alting med fra starten, eller om det er en telttur i Sverige hvor man har mulighed for at købe ind undervejs. Turen skal selvfølgelig tilpasses så alle deltagere kan gennemføre den uden alt for mange skader udover eventuelle vabler som kan være svære at undgå ved vandring, især om sommeren hvor man får varme fødder.

Hvad: Giver også lidt sig selv, for det er ganske enkelt er spørgsmålet om hvad man skal lave på turen. Skal man bare vandre rundt i området omkring ens teltlejr, eller skal man have teltet med videre, eller skal man sejle i kano?
Skal man sove i fast lejr kan man med fordel tage lidt mere luksuriøs mad med da man så ikke skal slæbe det hele tiden, det samme gør sig gældende i kano hvor man kan have meget bagage med uden at det bliver en hæmsko for turen. Derimod vil det give problemer at skulle slæbe luksusmad med til en uge hvis alting skal bæres hele vejen.

Hvor: Hvor turen går hen har også noget at sige med hvor meget og hvad man skal medbringe, det samme gælder klimaet, for er det en sommertur i Danmark eller et af vores nabolande kan man sagtens lade den ekstra varme sovepose blive hjemme og nøjes med en tyndere sommersovepose og et lettere telt. (selvom de fleste moderne kvalitetstelte både er lette og helt vandtætte)
Hvis man for eksempel skal på fjeldtur om vinteren kan det på det kraftigste anbefales at medbringe ekstra barduner og pløkker til teltet da det ofte blæser kraftigt.

Når man har alt dette på plads og har sat sig sine mål er det på tide at finde ud af hvor mange man skal af sted og hvordan man skal sove og lave mad.

Telt er næsten altid et hit, og madlavningen klares over en Trangia eller to.
Trangia er en nærmest genial svensk opfindelse, det perfekte stormkøkken med to gryder, og en pande og en rigtig god vindskærm. Varmen kommer fra den medfølgende spritbrænder, men man kan også opgradere den ved at købe en gasbrænder til den, det har jeg til min Trangia, og det har jeg så absolut ikke fortrudt da den er betydelig hurtigere til at koge vang og lign.

Mad kan klares med frysetørret mad såfremt man ikke har adgang til at købe ind, der findes indtil flere forskellige fabrikater af disse, ”Blå Bånd Middagsretter” kan anbefales og koster omkring 30-40 kroner pr portion, der findes selvfølgelig også andre som er enten billigere eller dyrere.
Husk endelig også at sørge for at medbringe drikkevand på turen, og hav styr på hvor der kan skaffes vand undervejs.

Hvad telt angår så sørg for at teltet er vindstabilt og vandtæt samt at det selvfølgelig har plads det til antal personer der er af sted. Et telt der skal vandres med skal ikke være for tungt da det jo skal kunne spændes på rygsækken. Jeg vil anbefale et mindre tunneltelt, gerne med en apsis hvor bagagen kan ligge i tørvejr.

Derudover skal man jo tænke på om man skal slæbe sin bagage undervejs, eller om man skal pakke efter at det bare skal ligge i en kano, hvor bagagen selvfølgelig bør være pakket så det ligger vandtæt.
Derudover skal man selvfølgelig være opmærksom på ens egen påklædning da man ellers meget hurtigt kan gå fra at leve i naturen til at overleve.

Det er næppe optimalt f.eks. at glemme regntøjet hjemme hvis man tager på tur i slutningen af sommeren/først på efteråret, da man her med stor sandsynlighed vil rende ind i noget regnvejr. Det samme gælder også for fodtøjet.
Derudover er en varm sovepose selvfølgelig også et must på sådan en tur, samt et ordentligt liggeunderlag.

Et eksempel på planlægning og udførsel af en tur kan for eksempel være den introtur i Sverige jeg deltog i med min klasse.
Her skulle vi selv stå for mad og overnatning, alle aktiviteter var der sørget for.

På turen havde jeg valgt at være luksusdyr og medbringe to soveposer, en sommersovepose til overnatning på færgen, og min vintersovepose til brug i teltet (det var måske lidt snyd at jeg kunne lade min sovepose ligge hos Karsten Yde, som ejer stedet da jeg kender ham fra tidligere hvor jeg arbejdede hos ham)
Jeg havde et godt selvoppusteligt liggeunderlag med, dette giver en betydelig bedre liggekomfort hvilket er meget godt når man som jeg nogen gange døjer lidt med ryggen.

Derudover havde jeg tøj med til de dage vi var der, 1 par lange bukser og et par shorts er næsten nok til sådan en tur, og så selvfølgelig regntøjet og noget solidt fodtøj.

Jeg fandt her sammen med Jakob fra klassen, han er ligesom jeg, spejder og vi var enige om at vi skulle sove og spise godt på turen.
Jeg lånte et godt 4 personers tunneltelt, da vi så havde god plads selvom det skulle blive dårligt vejr, dette var tydeligvis en succes da det desværre regnede på en stor del af vores tur.

Maden var vi enige om, det skulle være noget vi ville gå meget op i, både tilberedning og spisning, så vi fik frosset noget oksekød ned og pakket i en lille køletaske så vi kunne bruge det den 2. aften i Sverige. (det var næsten frossen endnu da vi skulle bruge det, så det havde heldigvis holdt sig koldt)

Derudover skulle vi have havregrød til morgenmad for at lægge en solid bund til at komme gennem dagen på, derudover er det rart med varm morgenmad hvis det er lidt køligt, eller bare vådt som det var på vores tur.
Frokosten bestod af rugbrød/sandwichbrød med pålæg og dåsemad (tun, leverpostej osv.) som kan holde sig uden køleskab da det er meget sjældent at man har mulighed for at holde ting kolde i flere dage i sommerhalvåret.

Mellemmåltiderne blev kiks, chokolade eller andre små lækre sager vi havde taget med.

Aftensmaden blev en super lækker kødsovs med champignoner og masser af løg og hvidløg – selvfølgelig med pasta til. (her fik vi en del misundelig blikke fra andre i klassen der sad med kedelig pasta og ketchup.

Og derudover havde vi selvfølgelig en del slik og lignende med til at hygge os med og kakao og te til de kølige aftener.

Dog blev vores telt invaderet af Anitta da hendes teltgruppe havde fået forbyttet deres 4 personers telt med et 2 personers telt, så vi endte med at blive 3 i teltet, men havde dog massere af plads alligevel. Alt i alt havde vi en rigtig god tur, på trods af regnvejret – Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning.


Sidenavigation