Du er her: Udstyr til turen :: Liggeunderlag

Liggeunderlag

Liggeunderlaget er ofte noget folk undervurderer vigtigheden af når de drager ud i naturen.
Om sommeren er liggeunderlaget ikke så vitalt, men om vinteren kan det være en stor fordel at have et ordenligt liggeunderlag.

Om sommeren er liggeunderlaget ofte tænkt som værende en behagelighed mere end en nødvendighed da jorden ikke er så kold som den er om vinteren.

Men om vinteren er liggeunderlaget meget mere vigtigt da kulden fra en måske frossen jord ellers vil gå direkte op på undersiden af sovepose med deraf følgende afkøling af denne.
Dette er yderst upraktisk da der for det første vil danne sig kondens der, samt at vedkommende i soveposen næppe vil føle det videre behageligt at ligge og mærke kulden trænge op nedefra.
Derudover vil man hvis man ligger på sne uden liggeunderlag normalt smelte sne pga et lille varmeudslip fra soveposens underside så man vågner op i en større eller mindre sø afhængig af soveposens kvalitet.

Et godt underlag:
Et godt liggeunderlag, såsom et kraftigt skumunderlag (14 mm tykt eller mere) eller et selvoppusteligt Therm-A-Rest er så gode at sneen underneden ikke altid smelter, og så har man opnået det man vil med et liggeunderlag, at holde underlaget adskildt fra soveposens varme.

Personligt har jeg selv et af de større selvoppusteligt Therm-A-Rest som er 63x196x4 cm i oppustet tilstand, fordelen ved dette fremfor et skumunderlag er at jeg ligger meget bedre på det, samt at det isolerer bedre.
Ulempen er så at det vejer lidt over 1 kg, hvilket jo er meget mere end et almindeligt skumunderlag, derudover kan de fleste selvoppustelige underlag optage en smule fugt fra omgivelserne, dette er dog forsøgt undgået ved at lave en vandtæt underside på liggeunderlaget.

Pris: Fra omkring 700 kroner og opefter for et originalt Therm-A-Rest.
Jeg har ikke nogen erfaring med "kopiunderlag" som fåes fra et par hundrede kroner og opefter.

Vælger man et skumunderlag så sørg for at få et underlag med lukkede porrer, da man hermed undgår at un samt at det koster fra omkringderlaget suger for meget fugt til sig hvis det bliver vådt. De fåes i en hulens masse størrelser og farver og med forskellige overflader, med "æggebakkeform" (som forøvrigt er ganske rar at ligge på) og meget andet.
Pris: Fra 30 kroner og opefter.

Konklusion:
Man skal overveje ens personlige behov og købe liggeunderlag udfra det, hvis det er muligt kan man evt låne et af en kammerat og prøve det først, her kunne det jo så være en fordel at prøve et par forskellige underlag for at finde den type der passer en bedst.
Ofte kan man nøjes med et billigt skumunderlag medmindre man er et luksusdyr eller skal bruge det meget.